Chirurgie bariatrică

singurul tratament eficient împotriva obezității

Aspecte generale

Ce este chirurgia bariatrică?

Operația de pierdere în greutate, denumită și operație sau chirurgie bariatrică, este o procedură medicală de chirurgie mare, care are ca scop tratarea persoanelor care suferă de obezitate și care le poate pune viața în pericol.

Operația bariatrică funcționează prin limitarea capacității organismului de a absorbi o cantitate semnificativă de alimente prin îndepărtarea unei părți a stomacului. Intervenția chirurgicală este, de obicei, folosită ca ultimă soluție, dacă pacientul nu reușește să piardă în greutate prin alte mijloace nechirurgicale sau mai puțin invazive, cum ar fi balonul gastric.

Deși restricțiile la alimente și calorii sunt cele mai importante aspecte ale pierderii inițiale în greutate, o dietă sănătoasă și activitate fizică susținută sunt necesare procesului de menținere. Cu toate că poate duce la o pierdere dramatică în greutate, această intervenție nu este recomandată doar din motive cosmetice.

cine se califică pentru operația bariatrică?

Pentru a se califica pentru orice tip de operație de pierdere în greutate, pacienții trebuie să îndeplineasă următoarele criterii:

I. Au un IMC (indice de masă corporală) peste 30 cu diabet zaharat de tip 2 dificil de controlat prin medicație;

II. Au un IMC (indice de masă corporală) peste 35 și au o problemă gravă de sănătate asociată cu obezitatea, cum ar fi hipertensiune arterială, diabet, gută și probleme de respirație, etc.;

III. Au un IMC (indice de masă corporală) peste 40. Pentru femei, aceasta înseamnă că ar trebui să aibă aproximativ 35 de kilograme supraponderale, în timp ce bărbații ar trebui să aibă aproximativ 45 de kilograme.

Pe lângă criteriile definitorii de mai sus, pacienții trebuie să facă dovada că au încercat alte modalități de a pierde în greutate și nu au reușit, că se angajează la schimbări drastice ale stilului de viață în urma intervenției chirurgicale (mâncând o dietă sănătoasă, făcând exerciții regulate etc.) și să cunoască și să înțeleagă riscurile intervenției chirurgicale.

Cum funcționează chirurgia bariatrică?

Există diferite tipuri de operații de slăbire și fiecare dintre ele se realizează prin tehnici diferite sau prin combinarea lor. Principalele tipuri de operații sunt împărțite în două abordări principale:

Chirurgie restrictivă – După cum implică termenul, această formă de operație de slăbire are ca scop restricționarea capacității organismului de a ingera o anumită cantitate de alimente. Acest lucru se poate realiza prin micșorarea dimensiunii stomacului. Astfel, se limitează cantitatea de alimente pe care pacientul o poate consuma de la o rată normală de 3 litri la doar 80-90 mimilitri. De asemenea, această operație încetinește în mod eficient digestia unei persoane pentru a prelungi senzația de sațietate.

Chirurgie malabsorbtivă – Acest tip de operație pentru pierderea în greutate are ca scop schimbarea modului în care organismul absoarbe alimentele. La fel ca în cazul chirurgiei restrictive, și în cazul chirurgiei de malabsobție se micșorează, de asemenea, dimensiunea stomacului. Cu toate acestea, în timpul intervenței se îndepărtează sau se ocolește o anumită parte a tractului digestiv. Acest lucru nu limitează doar cantitatea de alimente consumate, ci și capacitatea organismului de a absorbi calorii. Acest tip de operație se mai numește și bypass.

Cum se realizează intervențiile chirurgicale bariatrice?

Chirurgia bariatrică se face doar în spital, sub anestezie generală. Operația durează de obicei una-două ore. După operație, pacientul este mutat într-un salon de recuperare, unde personalul medical monitorizează atent și permanent pentru orice posibile complicații postoperatorii. În funcție de procedura de care ați beneficiat, poate fi necesar să stați câteva zile în spital. Chirurgia obezității se realizează, de obicei, prin utilizarea tehnicilor de chirurgie laparoscopică sau robotică, prin 4-5 incizii mici. Pacienții se reîntorc în viața lor de zi cu zi într-un timp foarte scurt și se adaptează la noile diete monitorizate de către specialiști în metabolism și dieteticieni.

Care sunt intervențiile bariatrice?

Sleeve gastric Aceasta este o intervenție chirurgicală de tip restrictiv, prin intermediul căreia este îndepărtat chirurgical aproximativ 80% din stomacul pacientului, inclusiv partea care secretă hormonul foamei, numit ghrelină. Stomacul restant rămâne ca un tub îngust, conectat la intestine. În unele cazuri, în timpul operator se poate monta un  dispozitiv biocompatibil de forma unui inel reglabil, care poate sprijini intervenția inițială pentru a preveni reîngrășarea la distanță, pe termen lung. Este o intervenție chirurgicală simplă și cu risc scăzut, și reprezintă o alegere excelentă pentru pacienții care sunt obezi sever sau care suferă de o afecțiune majoră de sănătate care ar face ca alte intervenții chirurgicale ulterioare adresate respectivei comorbidități să devină foarte riscantă. Lucrul cel mai bun la această intervenție chirurgicală este că, deoarece intestinele nu sunt afectate, organismul poate absorbi în continuare nivelul optim de nutrienți.

Bypass gastric  Această operație este cel mai comun tip de operație de slăbire care combină tehnicile restrictive și malabsorbtive. Ideea acestui procedeu chirurgical este de a crea o scurtătură care să conducă de la regiunea superioară a stomacului la secțiunea inferioară a intestinelor, ocolind complet o parte a stomacului și o mare parte a intestinului subțire. Pe cale de consecință, organismul este împiedicat să absoarbă prea mulți nutrienți din alimente, ceea ce duce la o scădere dramatică în greutate.

Mini-bypass gastric Operația de one loop gastric bypass sau gastric bypass pe ansă în omega este una dintre cele mai eficiente intervenții chirurgicale metabolice. Această intervenție combină două mecanisme prin care pacientul va slăbi și își va regla metabolismul: restricția și malabsorbția. În cadrul acestei intervenții chirurgicale se deconectează din stomac o porțiune cu un volum de circa 40ml, la care se anastomozează o ansă de intestin subțire, la aproximativ 150-200cm de la nivelul duodenului. Astfel, alimentele vor trece prin esofag, apoi prin mica pungă gastrică anterior formată, și vor intra în intestinul subțire cu 150-200 cm mai departe de duodencare sunt astfel bypass-ați de tranzitul alimentelor. Prin mecanismul produs de restricția gastrică și prin lipsa absorbției caloriilor igerate în primii 150-200cm de intestin subțire, pacientii vor slabi considerabil mai mult decât în cazul unui bypass gastric simplu.

Diversia biliopancreatică tip duodenal switch Intervenția presupune rezecția longitudinală a stomacului și devierea tranzitului intestinal de la stomac la o parte distală a intestinului subțire, secrețiile biliodigestive amestecându-se cu bolul alimentar la acest nivel. Se șuntează astfel o mare parte a intestinului subțire și se reduce semnificativ segmentul intestinal de absorbție. Este o abordare chirurgicală metabolică mai severă, ce perturbă absorbția caloriilor și a nutrienților iar în urma acestei proceduri va fi necesară substituția de vitamine și minerale pe termen lung.

Plicatură gastrică Aceasta este o intervenție chirurgicală bariatrică modernă, laparoscopică, ce presupune sutura mai multor pliuri din stomac cu fire chirurgicale neresorbabile. Rezultatul este reducerea volumului stomacului cu aproximativ 70%, fără a se realiza rezecția acestuia. Astfel, se restricționează cantitatea de alimente consumată și este favorizată o scădere ponderală rapidă. Avantajele acestei proceduri constau și în faptul că și nu se implantează corpuri străine și că procedura este potențial reversibilă, este mai puțin invazivă comparativ cu alte intervenții bariatrice, recuperarea este ușoară, pierderea în greutate este graduală cu rezultate foarte bune încă din primul an postoperator.

Inel gastric Este o procedură chirurgicală minim invazivă, rapidă, reversibilă, prin care se reduce dimensiunea stomacului pentru a micșora aportul de alimente ingerate. Aceasta implică plasarea unei benzi gonflabile și reglabile în jurul părții superioare a stomacului, ceea ce are ca rezultat senzația de plenitudine după ce s-au consumat mai puține alimente decât de obicei.

Balon gastric O procedură de slăbire care implică plasarea unui balon umplut cu soluție salină în stomac pentru a suprima pofta de mâncare și a reduce drastic aportul de alimente. Denumit și balon endoscopic intragastric, aceasta este una dintre metodele utilizate în prezent pentru a combate obezitatea. Există mai multe tipuri de baloane din silicon utilizate pentru această procedură, inclusiv un singur balon din silicon, două baloane din silicon conectate și un singur balon din silicon reglabil. În afară de soluția salină, majoritatea acestor baloane conțin, de asemenea, colorant albastru de metilen care devine urină verde.

Riscuri și complicații posibile

La fel ca orice intervenție chirurgicală care presupune sedare totală, și operațiille bariatrice comportă riscuri, dar acestea diferă în funcție de tipul de intervenție, și de la pacient la pacient. Se știe că operațiile malabsorbtive provoacă mai multe efecte secundare, așa că nu sunt recomandate ca primă opțiune, decât în cazurile în care se impune. Inelul gastric, pe de altă parte, este, de asemenea, o procedură riscantă, deoarece poate provoca vărsături dacă un pacient mănâncă prea mult și prea repede. De asemenea, pacienții cu inel gastric necesită uneori o a doua operație pentru a repara un inel care a alunecat mai jos sau s-a slăbit. Printre complicațiile  imediate care pot apărea postoperator, se numără  hemoragiile, fistulele digestive, infecţiile intraabdominale cauzate de dezuniri ale suturilor intestinale, contaminări ale plăgilor, stenozele digestive, trombembolismul pulmonar. Acestea sunt complicații majore care, la fel ca și în cazul celorlalte complicații specifice bariatriei (malnutriție, pietre la colecist, etc.) pot fi manageriate de către medicul chirurg curant și de către echipa medicală. Riscul de deces, în cazul operațiilor pentru slăbit este de 0,1% (extrem de rar).

Beneficii pentru sănătate

Persoanele care suferă de hipertensiune, diabet zaharat sau alte probleme de sănătate cauzate de numărul excesiv de kilograme pot observa ameliorarea sau chiar dispariția acestora, imediat cum pierd în greutate. Odată cu scăderea în greutate se va îmbunatăți și starea generală a celor care suferă de artrită sau apnee de somn prin ameliorarea durerilor articulare, a tulburărilor de respirație și  îmbunătățirea rezistenței implicată de unele activități fizice.

PACHET OPERATOR COMPLET CU ANALIZE INCLUSE

INTERVENȚII MICȘORARE STOMAC

Centrul pentru Chirurgia Obezității Sfânta Maria din Timișoara

Intervențiile chirurgicale pentru tratarea obezității se efectuează doar la Centrul Medical Sfânta Maria din str. Romulus 62, Timișoara.

Centrul deține aparatură și tehnică medicală și instrumentar de cea mai nouă generație, de calitate conformă cu standardele europene și internaționale, personal medical pregătit și supraspecializat în ariile medicale de competență, pentru ca pacienții să poată beneficia de cele mai bune condiții și servicii medicale.

Pachet operator complet de la 3500 EURO.

Intervenția chirurgicală pentru slăbit nu este acoperită de Casa de Asigurări de Sănătate.

Formular de contact

Dacă aveţi un mesaj, contactaţi-ne şi vom fi bucuroşi să vă răspundem.

    Testimoniale pacienți

    Părerile pacienților pe care i-am tratat sunt motorul carierei mele

    • Întotdeauna am fost ”rățușca cea grăsuță”. Domnul doctor Mateescu m-a ajutat să scap de complexe, de kilogramele în plus, și să încep o nouă viață într-un nou corp.
      Maria R. pacient chirurgie bariatrică
    • Nu pot exprima în cuvinte cât de mult îmi place cum mă simt acum! Operația nu e cea ușoară, dar cu  ajutorul domnului doctor Tudor, mergeți la sigur!
      Liliana J. pacient chirurgie bariatrică
    • Fără dânsul nu mai găseam soluții și răspunsuri așa că l-am ales să încep un nou capitol. Este răbdător, înțelegător, te ascultă și nu uită ce probleme de sănătate ai.
      Tatiana T. pacient chirurgia esofagului
    • Nu este grăbit sau expeditiv la consultații, îți dă numărul personal și răspunde la telefon și înainte și după intervenție. Fără dânsul nu aș fi trecut de săptămânile de recuperare de acasă. Este un profesionist!
      Marian B. pacient chirurgie toracică
    • Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine! Dacă vreți un doctor prezent, atent, cald, alegeți-l fără să mai stați pe gânduri. Eu nu regret nici azi și merg cu plăcere la consultații dacă am probleme de sănătate.
      Cora S. pacient chirurgie colorectală