Chirurgie toracică

afecțiuni pulmonare, pleurale și mediastinale

Aspecte generale

Ce este chirurgia toracică?

Chirurgia toracică există ca o disciplină chirurgicală specifică de mai bine de un secol. Inițial, obiectivul său principal a fost intervenția chirurgicală pentru tuberculoză și bronșiectazie. Cu toate acestea, după 1940, s-au făcut progrese rapide în chirurgia cancerului pulmonar și al cancerului de esofag.

Tratamentul multidisciplinar evoluează, iar chirurgii toracici joacă un rol important în managementul cancerului pulmonar, al infecțiilor respiratorii, traumatismelor toracice, al tulburărilor respiratorii și al insuficienței respiratorii.

Chirurgia toracică tratează pacienții cu afecțiuni toracice care necesită intervenție chirurgicală, cum ar fi afecțiunile care afectează organele din interiorul toracelui, inclusiv plămânii, pleura și mediastinul. Dintre acestea, cele mai multe sunt afecțiunile pulmonare.

Pe lângă patologia pulmonară, chirurgia toracică tratează și afecțiunile mai puțin frecvente ale pleurei, cum ar fi mezoteliomul și empiemul, dar și deformări și traumatisme ale peretelui toracic.

Afecțiunile care interesează mediastinul, cele mai întâlnite și care necesită intervenție chirurgicală, sunt patologiile care se manifestă la nivelul timusului. Aceste afecțiuni sunt timoamele și miastenia gravis, o boală asociată cu timusul, care este o afecțiune neurologică și care împiedică funcționarea mușchilor respiratori.

tehnici chirurgicale

În chirurgia toracică, rezecția (ablația sau exereza) înseamnă îndepărtarea integrală sau parțială a unui organ. Majoritatea operațiilor toracice sunt acum efectuate folosind tehnici minim-invazive, video-asistate. Abordul toracoscopic prin tehnica VATS (chirurgia toracică video-asistată) este, în prezent, o abordare foarte frecvent utilizată.

Toracoscopia explorează cavitatea toracică cu o cameră și cu instrumente le chirurgicale specifice. Tehnica este utilizată în scopuri de diagnostic și pentru a efectua proceduri terapeutice, cum ar fi biopsiile sau exciziile. Această tehnică chirurgicală are avantajul de a determina cicatrici mici (de 1 – 2 cm) și dureri postoperatorii mult mai mici, raportat la chirurgia clasică deschisă, cu afectarea minimă a musculaturii intercostale sau a coastelor, rezultând o administrare moderată de medicamente antialgice postoperator, cu timpul de spitalizare și perioada de recuperare semnificativ reduse, pacientul putându-se reintegra socio-profesional foarte rapid.

Toracotomia este alt procedeu chirurgical, prin care pieptul este deschis printr-o incizie mai mare pentru a oferi acces direct la plămân. Această tehnică este utilizată atunci când nu este posibilă utilizarea mijloacelor minim-invazive (toracoscopia). La sfârșitul procedurii, unul sau două drenuri toracice sunt plasate în piept pentru a aspira aerul și lichidul.

Biopsia pulmonară ghidată CT este o procedură efectuată în mod obișnuit pentru a obține țesut pentru un diagnostic histopatologic în cazurile de suspiciune de cancer pulmonar. Este o intervenție minim-invazivă ce permite recoltarea cu ajutorul unui ac de biopsie a unui fragment tisular dintr-o formațiune suspectă imagistic, sub ghidaj CT. Atunci când medicul radiolog nu poate spune cu precizie dacă o leziune este suspectă tumoral, se indică efectuarea unei astfel de biopsii.

Afecțiuni ale plămânilor

tratament chirurgical

Bolile pulmonare sunt o specialitate importantă a chirurgiei toracice, care oferă tratament pentru cancere, boli infecțioase, pneumotorax, bronșiectazie și emfizem. Chirurgia pulmonară este unul dintre obiectivele principale ale chirurgiei toracice.

Plămânii oxigenează sângele care vine din inimă (la inhalare) și elimină dioxidul de carbon (la expirare). Acțiunea mușchilor respiratori asupra plămânilor produce repirația.

Plămânul drept este împărțit în trei lobi: superior, mijlociu și inferior, iar plămânul stâng are doar doi lobi: superior și inferior, fiecare lob fiind compus din mai multe segmente.

Cancerul pulmonar

Există două tipuri principale de tumori: carcinomul non-microcelular și carcinomul cu celule mici.

Carcinomul non-microcelular este cel mai frecvent (85% din cazuri). Se trateaza prin interventie chirurgicala daca stadiul de avansare o permite. Din păcate, doar un sfert din tumorile de acest tip sunt într-un stadiu operabil când sunt descoperite. Carcinoamele non-microcelulare care sunt operate pot necesita tratament suplimentar cu chimioterapie, imunoterapie și/sau radioterapie. Tratarea cancerului pulmonar necesită o abordare complexă care implică toate disciplinele medicale relevante din cadrul unei unități medicale.

Carcinomul cu celule mici (microcelular) este mai rar (15% din cazuri). Tratamentul chirurgical nu este adesea indicat. Extinderea restrânsă a tumorii și localizarea acesteia în regiunile periferice ale plămânilor sunt principalele criterii pentru posibila aplicare a unui tratament chirurgical.

Indiferent de tehnica chirurgicală aleasă, operația pulmonară se efectuează sub anestezie generală. Intervenția chirurgicală constă în îndepărtarea focarului tumorii iar tipul de rezecție se determină în funcție de extinderea tumorii:

  • segmentectomia (exereza unuia sau mai multor segmente pulmonare) este utilizată pentru tumorile mici;
  • lobectomia (ablația unuia sau mai multor lobi) se efectuează dacă tumora este mare sau prea aproape de inimă;
  • pneumonectomia (eliminarea totală a unui plămân) este utilizată atunci când este necesară ablația unui plămân întreg pentru a elimina tumora (rar).

În plus, se realizează și disecția ganglionilor limfatici pentru a îndepărta ganglionii din jurul bronhiilor și traheei, care sunt adesea primul loc de apariție a metastazelor.

Majoritatea (aproximativ 80%) rezecțiilor pulmonare sunt efectuate, în prezent, prin tehnici chirurgicale minim invazive și video-asistate (toracoscopie sau VATS).

Pneumotorax

O membrană dublă, numită pleură, înconjoară plămânii și acoperă coastele. Spațiul dintre cele două membrane se numește cavitate pleurală. Pneumotoraxul este atunci când aerul pătrunde în cavitatea pleurală. Aerul care provine dintr-o zonă de slăbiciune a plămânului (o „gaură” în plămân) îl face să se prăbușească. Acest fenomen poate fi local, în vârful plămânului (apex), sau se poate extinde la întregul plămân.

Pneumotoraxul este mai frecvent la bărbați și afectează mai ales tinerii (între 20 și 40 de ani), fumatul fiind un factor agravant.

Există mai multe tipuri de pneumotorax:

Pneumotoraxul spontan primar este cel mai frecvent și apare fără nicio cauză anume la pacienții fără probleme pulmonare.
Pneumotoraxul spontan secundar este mai rar. Poate apărea ca urmare a unei boli pulmonare, cum ar fi emfizemul, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau o tumoare pulmonară.
Pneumotoraxul în tensiune apare atunci când buzunarul de aer nu poate scăpa și continuă să crească în cavitatea pleurală. Creșterea presiunii poate chiar comprima inima și vasele mari, caz în care devine în pericol viața. O operație este atunci crucială pentru supraviețuirea pacientului.
Pneumotoraxul post-traumatic, care poate fi cauzat și de diferite traumatisme., cum ar fi accidentele de circulație sau de muncă.

Tratamentul pentru pneumotorax variază de la simplu repaus la intervenție chirurgicală. Inițial, se încearcă scoaterea aerului acumulat, sub anestezie locală, cu ajutorul unui ac (aspirație pleurală) sau prin drenaj. În pneumotoraxul în tensiune, recurent sau bilateral, se are în vedere tratamentul chirurgical.

Intervenția constă în practicarea ablației chirurgicale a zonei de slăbiciune pulmonară de la originea pneumotoraxului. Pentru a reduce riscul de recidivă, chirurgii efectuează pleurodeza, care lipește cele două membrane pleurale.

Pleurodeza se realizează în trei moduri:

  • prin rezecția pleurei care căptușește coastele (pleurectomie)
  • prin abraziune mecanică (prin frecarea pleurei)
  • prin inserarrea de pulbere de talc în cavitatea pleurală.

Toate aceste trei proceduri chirurgicale sunt efectuate prin abord toracoscopic minim-invaziv.

Emfizemul pulmonar

Emfizemul pulmonar se caracterizează prin distrugerea țesutului pulmonar și dilatarea ireversibilă a plămânilor, care își pierd elasticitatea. Este similară cu boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), una dintre cele mai frecvente boli netransmisibile la nivel mondial.

Diferite cauze pot duce la emfizem, dintre care cel mai frecvent este fumatul. Consecințele emfizemului compromit capacitatea plămânilor de a funcționa. Oxigenarea sângelui, eliberarea de dioxid de carbon (CO2) și expirarea aerului sunt mai dificile (capcanarea aerului). Acest lucru poate duce la dificultăți de respirație (dispnee). În plus, plămânul care este afectat de emfizem este mai ușor infectat.

Amploarea și impactul emfizemului se pot evalua prin diverse examinări  și teste funcționale pulmonare și teste de laborator, inclusiv prin CT.

Tratamentul de bază al emfizemului depinde în primul rând de cauza acestuia. Dacă este cazul, renunțarea la fumat este prima măsură terapeutică, urmată de tratament farmacologic cu inhalatoare și kinetoterapie respiratorie.

În unele cazuri, poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală de reducere a volumului pulmonar, care se poate realiza în două moduri diferite:

  • pe cale endobronșică, trecând prin interiorul bronhiilor: în bronhie se introduce o valvă sau o spirală (o spirală mică metalică care permite obturația).
  • prin îndepărtarea chirurgicală a părții bolnave și întinse a plămânului, pentru a face loc plămânului sănătos.

Metastazele pulmonare

Tumorile primare sunt diferite de tumorile secundare (metastaze). O tumoare primară este punctul de plecare al cancerului. Metastazele sunt tumori care s-au răspândit la alte organe din tumora primară. Prin urmare, o metastază pulmonară este un cancer care provine dintr-o altă parte a corpului.

Răspândirea cancerelor la plămâni este foarte frecventă și poate proveni din orice tip de cancer, inclusiv cancer de sân, cancer de piele, cancer intestinal, cancer de prostată sau sarcom. Celulele canceroase se răspândesc, în principal, prin sânge pentru a ajunge, mai apoi, la plămâni.

Tratamentele disponibile pentru metastazele pulmonare constau în chimioterapie, care este tratamentul cel mai des recomandat sau intervenția chirurgicală, care este luată în considerare în funcție de mărimea și numărul de metastaze. În acest caz, scopul este de a elimina metastazele pulmonare pentru a preveni răspândirea acestora.

În plus, metastazele provoacă adesea efuziunea pleurală, care este tratată chirurgical cu pleurodeză prin toracoscopie.

infecțiile pulmonare

Tratamentul infecțiilor pulmonare se bazează pe administrarea de antibiotice pentru infectiile bacteriene (pneumonie), sau antifungice pentru infecțiile micotice (aspergiloza). În anumite condiții, cum ar fi rezistența la antibiotice, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru eliminarea părții bolnave.

Cele trei tipuri de infecții pulmonare care sunt tratate în mod obișnuit de către chirurgia toracică sunt:

Tuberculoza. În esență, tratamentul pentru această maladie constă în administrarea mai multor medicamente pe o perioadă lungă de timp.

Chirurgia este utilizată în primul rând pentru a preleva probe care sunt necesare pentru diagnostic. Foarte rar, îndepărtarea unei părți a plămânului bolnav este luată în considerare în caz de rezistență la antibiotice, infecții fungice, leziuni sau hemoragii cauzate de tuberculoză.

Aspergiloza. Este o infecție fungică a plămânului. Poate fi invazivă (invadează tot țesutul pulmonar) sau poate lua forma de aspergilom (o masă care se dezvoltă în altă parte a corpului). Aspergiloza invazivă apare de obicei la pacienții al căror sistem imunitar este slăbit.

Una dintre complicațiile foarte grave ale aspergilomului este hemoragia bronșică (hemoptizia). Intervenția chirurgicală este indicată pentru a preveni hemoragiile fatale și pentru a limita progresia aspergilozei.

Bronșiectazia reprezintă dilatarea anormală a bronhiilor. Acestea se umplu cu secreții stagnante și devin predispuse la infecție. Bronșiectazia este, de obicei, tratată cu antibiotice. Dacă bronșiectazia degenerează și se extinde pe un întreg segment pulmonar, se recomandă rezecția zonei afectate. Ruptura unui vas din interiorul bronhiei este o complicație frecventă a bolii. Dacă se întâmplă acest lucru, este indicată rezecția pulmonară.

Afecțiuni ale pleurei

tratament chirurgical

Pleura este o membrană dublă care înconjoară plămânii și căptușește interiorul cavității toracice. Afecțiunile pleurei pot fi inflamatorii, infecțioase sau canceroase. Cele mai importante afecțiuni care necesită tratament chirurgical sunt efuziunea pleurală, empiemul pleural și mezoteliomul malign.

efuziunea pleurală

Efuziunea pleurală, sau pleurezia, reprezintă acumularea de lichid în cavitatea pleurală (apă la plămâni).

Cele două tipuri de efuziune sunt: transudate sau exsudate.

Efuziunea de tip transudat înseamnă o acumulare de apă sau lichid extracelular, în timp ce efuziunea de tip exsudat poate fi compusă din sânge, puroi sau lichid provenit din digestie.

Efuziunea pleurală este o patologie frecventă care apare în cazurile de inflamație de origine bacteriană, neoplazică (o complicație a cancerului) sau sistemică (artrita reumatoidă, lupus eritematos). Există și alte cauze, cum ar fi insuficiența cardiacă, pancreatita, ciroza, insuficiența renală sau insuficiența hepatică.

Tratamentul pentru aceasta condiție medicală depinde de cauza acesteia. Determinarea compoziției lichidului este esențială pentru diagnostic și tratament.  Primul pas este deci efectuarea unei puncție pentru a colecta lichidul și a-l analiza. Dacă acest lucru nu este suficient, chirurgul va efectua o toracoscopie pentru a vizualiza zona de efuziune și va efectua o biopsie și va extrage cantități mai mari de lichid pentru analiză. Tratamentul efuziunii se efectuează uneori prin pleurodeză. Tratamentul efuziunilor cauzate de cancer sau boli ale rinichilor, inimii sau ficatului vizează afecțiunile de origine.

empiemul pleural

Empiemul pleural reprezintă o infecție la nivelul cavității pleurale. Acesta apare, în general, în cazul suprainfecției unei efuziunii pleurale, în timpul pneumoniei. În funcție de stadiul infecției, între spațiul pleural și plămâni se pot forma depozite și țesut cicatricial fibros. Această cicatrice reziduală (numită capsulă fibroasă) limitează capacitatea pulmonară.

Tratamentul poate necesita uneori o intervenție chirurgicală efectuată prin toracoscopie. Această operație se numește decorticare a plămânului și constă în îndepărtarea capsulei fibroase din cavitatea pleurală și de pe suprafața plămânului.

Mezoteliomul

Mezoteliomul malign este un cancer rar care afectează mai ales bărbații. Este un cancer primar (punctul de plecare al cancerului) care se dezvoltă la nivelul pleurei. Expunerea la azbest, adesea asociată cu fumatul, stimulează aspectul acestuia. Mezoteliomul durează mult să apară după expunerea la azbest (perioada de latență). În unele cazuri, afecțiunea poate dura până la douăzeci de ani până la apariția semnelor clinice.

Din păcate, în prezent, nu există un tratament eficient pentru mezoteliom. Managementul său depinde de stadiul său de avansare. Managementul variază astfel de la simpla monitorizare la o combinație de chimioterapie, radioterapie și chirurgie. Majoritatea tratamentelor chirurgicale sunt în scopuri paliative sau diagnostice.

În cazul chirurgiei pentru mezoteliom, în prima fază, chirurgul efectuează o biopsie în scopul analizei de laborator, de obicei, prin toracoscopie. Dacă mezoteliomul este asociat cu pleurezie, atunci chirurgul efectuează pleurodeza.

Afecțiuni ale mediastinului

tratament chirurgical

Mediastinul este partea centrală a cutiei toracice, situată între cei doi plămâni și este împărțit în trei secțiuni: mediastinul posterior, mediu și anterior. Include inima, vasele mari, esofagul și traheea, precum și timusul.

Afecțiunile mediastinale sunt adesea asimptomatice și sunt descoperite accidental, în timpul examenului radiologic efectuat în alte scopuri. Când există simptome (dispnee, disfagie, sindromul venei cave superioare), acestea se datorează de obicei unui efect de presiune, ca urmare a impactului asupra structurilor vitale adiacente. Luând în considerare locația anatomică a leziunii și vârsta pacientului, o listă restrânsă de diagnostice poate fi produsă chiar și înainte de o puncție biopsică.

La adulți, cele mai frecvente leziuni mediastinale sunt metastazele și chistul mediastinal benign de origine celomică sau gastroenterică.

Tratamentul tumorilor mediastinale depinde de tipul și localizarea acestora. Chirurgia minim-invazivă este, de cele mai multe ori, tratamentul de elecție.

Tumorile timice

Timusul este un organ mic situat în spatele sternului și face parte din sistemul imunitar. Timusul este mai mare și mai activ în timpul copilăriei și se micșorează treptat la vârsta adultă.

Timoamele sunt cele mai frecvente tumori ale timusului. Aceste tumori încep în celulele din cortex sau porțiunea exterioară a timusului. Deși timoamele au tendința de a crește lent și rar se răspândesc în afara timusului, ele sunt întotdeauna canceroase și, dacă sunt ignorate sau tratate mai puțin agresiv, pot duce la debilitate și pot duce la deces.

Carcinoamele timice sunt mai puțin frecvente și cuprind una din zece tumori timice. Carcinoamele timice pot crește mai repede decât timoamele și se pot răspândi în afara timusului. Aceste tumori apar mai des la persoanele în vârstă și necesită combinații de diferite terapii, inclusiv chimioterapie, radioterapie și intervenție chirurgicală.

Tumorile carcinoide timice sunt tumori rare și cu creștere lentă, cunoscute și sub numele de tumori neuroendocrine. Deși apar mai frecvent din intestine și plămâni, ele pot proveni și din timus și au mai multe șanse să se răspândească sau să reapară decât timoamele.

Mulți oameni nu prezintă simptome de la o tumoare timică și se constată că au o tumoare doar ca urmare a unui test pentru o afecțiune care nu are legătură. Timoamele pot fi asociate cu miastenia gravis, o boală neuromusculară autoimună care duce la slăbiciune progresivă.

Îndepărtarea chirurgicală a timomului și terapia medicală sunt necesare pentru a trata această afecțiune. Ocazional, tumorile carcinoide timice pot produce prea mult un hormon numit ACTH, care determină glandele suprarenale să producă cantități în exces de cortizol, ducând la sindromul Cushing, o boală caracterizată prin creștere în greutate, slăbiciune musculară, obezitate și hipertensiune arterială. Îndepărtarea tumorii duce la rezolvarea simptomelor.

Miastenia gravis

Miastenia gravis este o boală neuromusculară cronică autoimună caracterizată prin slăbiciune a mușchilor voluntari ai corpului. În cele mai multe cazuri, este rezultatul auto-anticorpilor circulanți care blochează transmiterea nervoasă între nerv și mușchi. Pacienții cu miastenia gravis pot avea anomalii asociate la nivelul glandei timice, cum ar fi mărirea de volum (hiperplazie în 70% din cazuri) sau o tumoare (timom în 15% din cazuri).

Principalele simptome ale miasteniei gravis sunt slăbiciunea în mușchii care controlează mișcarea ochiului și a pleoapelor, rezultând în vedere dublă și pleoape căzute.

Timectomia minim-invazivă și tratamentul medicamentos reprezintă tratamentul de elecție și pot duce la remiterea completă a bolii la mai mult de 40 până la 60% dintre pacienți, în decurs de cinci ani de la operație.

Chisturile mediastinale

Chisturile mediastinale sunt tumori benigne. Aceste chisturi provin din deformări ale esofagului, traheei sau bronhiilor. Cele mai frecvente complicații includ compresia arborelui traheobronșic sau suprainfecția chistului. În acest caz, îndepărtarea completă a chistului se efectuează prin abord toracoscopic minim-invaziv.

Formular de contact

Dacă aveţi un mesaj, contactaţi-ne şi vom fi bucuroşi să vă răspundem.